Kuih warisan orang Terengganu...kuih Ropa inti daging
Bahan2:
Inti daging
1.daging 250g(dicincang halus)
2.bawang besar(dipotong dadu)
3.bwg merah 5 biji
4.bwg putih 5 ulas
5.halia 1 inci
6.serbuk lada hitam(2 sb)
7.rempah kari (2 sb)
8.kentang 2 biji(potong dadu)
9.gula &garam &perasa
10.sos cili
Kulit ropa;
1.tepung gandum 400 g
2.telur 2 biji
3.marjerin 1sb
4.air
Cara membuat:
Bwg merah+putih+ halia dikisar halus...daging dimasak hingga empuk...tumiskan bahan kisar hingga naik bau..masukkan serbuk lada hitam..rempah kari..sos..gaul sebati dgn kentang..masak hingga hampir kering..ketepikan inti...
Utk kulitnya pula..blander semua bahan utk kulitnya..kemudian gunakan pan atau kuali yg x melekat...bentuk kulitnya seperti dlm gambar...masukkan inti ..
Akhir sekali goreng gunakan sedikit minyak sahaja...
Siap...selamat mencuba😋😋
No comments:
Post a Comment