PULUT PANGGANG STYLE TERENGGANU
Ni resepi
---------
Sambal Ikan
-Ikan kembung 1kg@ikan sardin@selayang
-bawang merah 7biji
-halba
-halia
-Santan 2cawan
-Garam,gula secukup rase
Rebus Ikan,asingkan tulang.Bawang merah,halia mayang halus.Halba rendam.Ikan tu kalau rajin tumbuk utk hancurkan.Sy blend terus dgn santan.Jgn hancur sgt.Skaligus je atas kuali masukkan seme bhn.Masak smpai jd sambal.Jgn kering sgt.Lembap2 je sambal ikan tu.SIAP ;')
Part pulut
-1kg beras pulut rendam dlm 2-3jam
-santan pekat 1kg
-garam,gula
1st step,kukus beras pulut 30min.Di sbbkan pengukus sy btol2 air panas mgelegak,sy kukus dlm 20min je.
2nd step,siap2 bancuh santan dgn garam dan gula.Gula jgn byk sgt tau.Arong beras pulut dalam santan yg dh di bancuh.
Kukus lagi 30min.
Step bungkus
------------
Ada petua utk gne kapur supaya pulut xmelekat di tgn.Tp sy just gune minyak sapu2 sket pd daun pisang yg dh di layur.caranya boleh tgk pd pic yg sy sertakan :)
Dah siap,bakar....sedia utk di makan.
Terima kasih 😍silalah share sy halalkan
No comments:
Post a Comment