APAM kuoh... makanan legend terengganu... biasa mkn ke x 😁
🌹resepi kuah...🌹🌹
2 ekor ikan sardin/ selayang ( klau ikn kcik lebih kn)
bakar @ rebus ....perisi amik isinya...)
2 sdb bumbu ketumbar
1 sdb bumbu jintn manis ( kedua2 bhn ni d sangai dl)
1 sdb bumbu lada hitam ( suka pedas lbh kn)
sedikit kunyit hidup
sdikit lengkuas
3 ulas bwg merah
2 sdb klapa muda putih
1 ulas bwg putih
(semua bahan2 ni d blend halus)
ikn blend asing....
2 sdb bumbu krisik..
santan rm 2....
nisan@ yg wane gelap yg dsukai
...🌴cara2:
renih kn dl... rempah td... biar masak... boh ikn yg blend td... reneh lg...
boh santn... air...
agak2 kuahnya sedang2 jgn cair n pekat sangt....
boh krisik... masak guna api slow...
rasa manis masin nya secukup rasa ...
kuahnya nk rasa manis sikit tp jgn manis sangt...
No comments:
Post a Comment