SATA IKAN terengganu
15 ekor ikan sardin@selayang - buang tulang
8 biji bwg merah kecil
5 ulas bwg putih
1 1/2 inci halia
1/2 biji kelapa parut. putih
Cili padi secukupnya - hiris
2 biji bwg merah bsr - hiris
5-7 sudu gula - ikut kemanisan memasing
2-3 sudu garam - ikut kemanisan memasing
Daun pisang secukupnya - dibersihkan
Lidi@buluh kebab secukupnya
1. Satukan isi ikan, bwg merah, buah keras dan halia. Kisar hingga hancur dan sebati. Tuang bahan kisar ke dlm bekas.
2. Masukkan kelapa parut yg dah dibelender halus hirisan cili padi, bwg merah, gaul hingga sebati.
3. Perasakan dgn garam serta gula dgn secukup rasa, sebatikan.
4. Ambil daun pisang dan jadikan bentuk kon. Isi adunan tadi dan cucuk pada lidi@buluh kebab. Jika nak bungkus ala otak2 pun boleh.
5. Bakar sata guna api perlahan selama 2-3 minit sambil dibalik-balikkan supaya tidak rentung.
6. Sedia utk dinikmati.
No comments:
Post a Comment